Flauskes van Petakke Sprakke nen Tinse gramoetsemaker

Flauskes van Petakke Sprakke nen Tinse gramoetsemaker
€ 19,90 tot 15 nov.
Auteur: Julien Vandenbroeck
Genre: Historical Fiction
Publication Year: 2014
Schrijven in de Tiense streektaal en zonder fonetische tekens te gebruiken is een bijna onmogelijke opgave. Julien Vandenbroeck, germanist, oud-leraar aan de Koninklijke Athenea van Tongeren en Tienen, en gewezen docent aan de faculteit Industriële Ingenieurs-wetenschappen Diepenbeek is daar wonderwel in geslaagd. Hij bezorgt ons met dit overigens plezierige boek, een ferme bijdrage tot de in-standhouding van ons cultureel erfgoed. Zo mogen wij ons dialect toch wel bestempelen. Het boek bevat 31 hoofdstukken in het Tiens. De hertaling volgt na ieder hoofdstuk. In totaal 300 blz. Het kost telt 19,90 euro in voorverkoop (tot 15 november, daarna is de prijs 23,90 euro). Je kan het boek na de voorverkoopperiode bestellen bij je boekhandelaar of nu reeds door overschrijving op rekening BE47 3300 1119 6480 van uitgeverij Ripova, met vermelding 'Petakke'. Verzendingskosten: 3,50 euro in B. Gratis levering voor inwoners van Tienen (B).

Korte samenvatting

Ons plezante Tiense streekdialect dreigt te verdwijnen. Deze schelmenroman verhindert dat.

Er is ~ was eens ~ een cafeetje op de markt waar de geest van de onvervalste Tiense Kwèìker overleeft. Een ware ‘mekkes’(apen)barak dus, met rasechte, ietwat buitenissige figuren. In de aard van een duiventil waar de kweker hoedt over de zuiverheid van het ras.
Ruige bolsters, dat wel, maar met branie en pit, zoals je ze soms nog in het dagdagelijkse leven tegen het lijf loopt. Met of zonder mombakkes.
En daar, bij ‘Den Artiest’, herbeleef je de esbattementen van Petáķke Spráķke & co, een soort die met uitsterven is bedreigd. Liefst in ongekuist Tiens; desnoods echter ook met behulp van een Nederlandse hertaling en een CD met uittreksels uit het boek…