Over onze uitgeverij De Groene Gedachte

De Natuur zien we vaak als iets wat buiten onszelf staat. Waren we gaandeweg vergeten dat we er zelf ook deel van uitmaken? Ook ‘wij’ zijn natuur. Onze invloed is eigenlijk enorm!

Omdat we met zoveel zijn? Dat heeft er zeker mee te maken. Maar ook omdat we het respect hebben verloren voor moeder aarde die ons huisvest, voedt en behoedt.

Behoedt? Jazeker, we hoeven onderhand niet meer op de vlucht voor wilde dieren maar wel voor de natuurrampen, zo lijkt mij. En net daarin hebben we zelf een handje gehad door onze gedragingen. Dat terwijl moeder natuur ons alles biedt wat we nodig hebben om gezond te zijn, ons systeem te versterken en zelfs om ons weer te genezen. Dus de invloed van ‘gezonde natuur’ op ons is ook enorm. Het gaat om de wisselwerking tussen beide. Het draait allemaal om evenwichten, om zeer ‘fragiele’ evenwichten.

 

In ons idee is eigenlijk niets toevallig, is alles onderworpen aan mathematische wetmatigheden. Tussen alles bestaan er verbanden. De ene factor beïnvloedt de andere. Na verstoring volgt herstel want alles hunkert weer naar evenwicht, alles streeft naar balans. Wat wij mogelijk ervaren als chaos is slechts een vernuftig gesponnen web van zichtbare en onzichtbare relaties. Ons materiële en egogerichte denken is nefast gebleken. We ontkenden zelfs de immaterialiteit en toch kunnen de meesten onder ons zich wel iets voorstellen bij zoiets ontastbaars als vriendschap en liefde… Nochtans dit is ook iets immaterieels maar het houdt wel de wereld gaande, want liefde voor elkaar, voor de natuur, het universum… dat staat voor ons gelijk aan wijsheid.

The Holy Grale die verbeeldde toch gewoon maar ‘levenswijsheid’ of niet? Het was dus zeer onwijs om hiervoor te gaan vechten. Silly people!

Anne-Marijn Somers – zie ook:
www.degroenegedachte.be

Plaats een reactie